Pekka Komu: Edustuksellinen demokratia

Ajankohtaista,Päijät-Häme
Kuvassa Pekka Komu

Pekka Komu (Kuva: Antti Sepponen)

Päättääkö hyvinvointialueen säästöt Riikka Purran johtama valtiovarainministeriö vai valtuusto?

Edustuksellinen demokratia ymmärretään ja määritellään monella eri tavalla. Siitä kuitenkin on Suomessa vahva konsensus, että demokratiaan kuuluu mahdollisuus olla aidosti omaa mieltään ja tehdä päätöksiä sen mukaisesti. Diktatuureissa asiat ovat toisin.

Tässä mielessä onkin hämmentävää, että kuntapolitiikan piireissä kuohahti, kun Varsinais-Suomen aluevaltuusto päätti marraskuun lopussa supistaa virkamiesesityksen säästötavoitetta vuosille 2024– 2026. Muutosesitys voitti aluevaltuustossa SDP:n, keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden äänin 50–29. Normaali päiväjärjestys kuntien ja kaupunkien valtuustoissa olisi tämän jälkeen ollut, että edustuksellinen demokratia on toteutunut, päätös pysyy ja pulinat pois.

Mutta sitten peliin puuttui perussuomalaisen ministeri Riikka Purran alaisuudessa toimiva valtionvarainministeriö. VM piti Varsinais-Suomen aluevaltuuston päättämää 230 miljoonaan euron säästöä liian pienenä, vaati käsittelemään talouden tasapainottamisohjelman uudelleen ja nostamaan sen 270 miljoonaan euroon. Toimiiko suomalainen demokratia näin?

Ministeriö vetoaa siihen, että Varsinais-Suomen tapauksessa kyse on vuoden 2026 osalta niin sanotusta jälkikäteistarkastuksesta ja siitä, saako sen huomioida jo nyt vai ei. Äänestäjän ja aluevaltuutetun näkökulmasta kyse on siitä, päätetäänkö alueella oikeasti omista asioista vai ei.
Virkamiespiireissä kuulee puhetta, että hyvinvointialueet kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen. Varsinais-Suomen tapauksessa tulkinta on muutoin oikea, mutta konsernin johtoministeriö on nimetty väärin.

Meillä Päijät-Hämeessä aluehallituksen puheenjohtaja näkee järjestelmässä valuvian. Hyvinvointialuejohtaja työskentelee lain mukaan aluehallituksen alaisuudessa, mutta silti hän ja muu johtoryhmä saa suoraa ohjausta ministeriöiden virkamiehiltä. Kumpaa hyvinvointialuejohtaja tottelee, jos näkemykset ovat ristiriitaiset?

Päijät-Hämeessä kävi lopulta saman suuntaisesti kuin Varsinais-Suomessa. Valtiovarainministeriö vaati, että Päijät-Hämeen hyvinvointialue täsmentää suunnitelmaansa talouden tasapainottamisesta. Aikaa demokraattiseen keskusteluun annettiin vain kaksi viikkoa!

Aluevaltuutetut haluavat toteuttaa edustuksellista demokratiaa ja päättää aidosti asioista: palveluverkosta, talousarviosta, säästölistoista, palvelutasoista ja niin edelleen. Kun äänestäjät lähtevät uurnille, he haluavat vaikuttaa: tehdä valinnan, jolla on merkitystä. Järjestelmää on muutettava!

PEKKA KOMU

Aluevaltuutettu