
Juha Halme (Kuva: Antti Sepponen)
Päijät-Häme oli edelläkävijä, kun nykyiset hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Monella eri sektorilla oli varauduttu tulevaan ja ratkaisuja oli tehty niin, että siirtymästä tulisi kohtuullinen kaikille toimijoille. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö, pelastustoimi, yhteistyökumppanit ja alueemme asukkaat oli pyritty huomioimaan Päijät-Hämeessä ennakoivasti, ennen hyvinvointialueen käynnistämistä. Yhtenä esimerkkinä pelastustoimi, joka oli Päijät-Hämeen nimen alla jo pidemmän aikaa ennen hyvinvointialueen syntyä. Samoin oli PHHYKY, joka muodosti nimellään yhteyttä kaikkiin Päijät-Hämeen kuntiin.
Henkilöstöä oli alueellamme ennen hyvinvointialueen syntymistä yli 7000. Hyvinvointialue aiheutti ihmisissä erilaisia tuntemuksia, osa näki mahdollisuuksia ja osalle tulevaisuus muodosti uhkakuvia. Suurin osa oli kokenut ennen hyvinvointialueen uudistusta monia erilaisia vaiheita muutosta: tehostamalla, supistamalla, uusilla toimintamalleilla ja uudelleenjärjestelyillä. Muutosta hyvinvointialueen eteen oli tehty hyvissä ajoin ennen toiminnan käynnistymistä ja karsiminen kosketti myös henkilöstöä.
Toiminta hyvinvointialueella on saatu nyt hyvin liikkeelle. Henkilöstöä on pyritty huomioimaan, kun toimintaa on kehitetty. Henkilöstövaje hyvinvointialueilla on jatkuva haaste kaikille. Yksittäisen työntekijän arjessa työntekijävaje näyttäytyy monin eri tavoin. Hyvinvointialueen työntekijät ovat motivoituneita ja osaavia ammattilaisia. Tunnollisesti tehtävänsä hoitava ihminen kuormittuu ja ylikuormitusta esiintyy tällä hetkellä paljon. On ensiarvoisen tärkeää, että meillä on riittävästi hoitohenkilöstöä ja turvallisuuden ammattilaisia. Kuormittumisen vähentäminen ja henkilöstön hyvinvointi tulevat olemaan tärkeitä tekijöitä myös vuonna 2024.
Säästötoimet, joita nyt kaavaillaan Orpon hallituksen toimesta, eivät saisi osua hyvinvointialueiden henkilöstöön. On pidettävä huolta siitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja pelastustoimi, pystyvät tuottamaan laadukasta palvelua. Palvelua tuottavat näissä yksiköissä ihmiset eli työntekijät. Jokaisella yksittäisellä työntekijällä tulee olla tunne, että voin mennä töihin tekemään päivittäisen työni ja palata kotiin terveenä. Tämä tarkoittaa töiden ja vastuun oikeaa suhdetta, sekä toimivaa työympäristöä erilaisine laitteineen. Meillä tulee olla kiinnostusta siihen, miten meillä jaksetaan ja miten työtä tehdään turvallisesti. Hyvin kohdeltu henkilöstö maksaa itsensä takaisin, etu tästä koituu avuntarvitsijalle ja myöhemmin kansantaloudelle.
Mitä sinä haluaisit, kun tulet uutena työntekijänä työpaikalle tai olet jo siellä? Itselle tulee mieleen reilu meininki, hymy, perehdytys, tasapuolisuus, rehellisyys, kunnioitus, ammattilaisuus, ylpeys ja auttaminen. Hyvinvointialueemme henkilöstöllä nämä asiat ovat olemassa. On panostettava hyvään joukkueeseen ja sen rakentamiseen. Hyvät pelaajat tarvitsevat aina muita hyviä pelaajia, niin toimii joukkue! On koko Päijät-Hämeen etu, että ammattilaiset tekevät täällä meillä hyvinvointialueella töitä riittävin resurssein ja mielellään myös jäävät tänne. Hyvää tulevaa vuotta 2024.
JUHA HALME
Aluevaltuutettu
Jaa tämä artikkeli